Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

NAMI ISLAND:Διακοπές σε ένα νησί στο ποτάμι

Κείμενο, φωτογραφίες: Μαρία Κρητικού.

Μια πρόσκληση στη φίλη μου Βάσω Ψαράκη, συγγραφέα/εικονογράφο παιδικών βιβλίων, από τον πρόεδρο της ΙΒΒΥ  (International Board on Books for Young People) Κορέας, στάθηκε η αφορμή να επισκεφτώ τη Νότια Κορέα και συγκεκριμένα το Nami Island ή όπως επίσης είναι γνωστό Namiseiom Island ή
Naminara Republic, όπως άλλαξε από την 1η Μαίου 2006 .
Το ταξίδι από την Αθήνα έως τη Σεούλ έγινε μέσω Doha (πρωτεύουσα του Κατάρ), αφού προτίμησα να ταξιδέψω με την Qatar Airways. Διάρκεια ταξιδιού Αθήνας-Doha, 4.15’. Υπάρχουν και άλλες επιλογές βεβαίως, απλά αναζήτησα την πιο οικονομική. Αφού κάναμε μια «στάση» άκουσον, άκουσον στην Οσάκα της Ιαπωνίας και μετά από 10,30 συνολικά ώρες πτήσης, φτάσαμε στο αεροδρόμιο της Σεούλ, που μάλλον αδιάφορο ήταν αφού δεν μου άφησε κάποια ιδιαίτερη εικόνα. Από εκεί με ταξί (στοίχισε 80.000 won), υπάρχει βεβαίως και η λύση του λεωφορείου (Limousine bus no 602) με κόστος 9.000 won, έφτασα στην καρδιά της πόλης στο ξενοδοχείο Doulos Hotel όπου θα διανυκτέρευα. Ας σημειώσουμε εδώ ότι κάποιος Έλληνας πρέπει να έβαλε το χεράκι του αφού το λογότυπο του ξενοδοχείου ήταν το ελληνικό Δ στην καλλιγραφική του γραφή και βεβαίως το «Doulos» σε παραπέμπει ή σε επίθετο ή στην ετυμηγορία της λέξης. Η πόλη φαινόταν φιλική από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Υπήρχε ζωή στους δρόμους στα πολλά υπαίθρια  «εστιατόρια» που στήνονται εν ριπή οφθαλμού, στους δρόμους της, από τη δύση του ηλίου για να ξαναμαζευτούν αργά τη νύχτα.
Την επόμενη ημέρα, μετά το πρωινό, ένας ευγενέστατος Κορεάτης με συνόδεψε στο πούλμαν, το οποίο έκανε τη διαδρομή Σεούλ – Gapyeongnaru στο Chuncheon (2 ώρες διαδρομή) απ’ όπου και επιβιβαστήκαμε στο φέρρυ για το Nami Island. Δέκα λεπτά διήρκησε το «ταξίδι» μας. Το πρώτο φέρρυ για το νησί ξεκινάει στις 7.30 π.μ. και το τελευταίο αναχωρεί από το νησί στις 9.45 μ.μ.
Το νησί, είναι ιδιόκτητο από την οικογένεια Minn και βρίσκεται στον Bukhangang ποταμό, 63 χλμ βόρεια της Σεούλ. Το όνομά του το πήρε από τον Στρατηγό Nami, (1441 -1469) της Δυναστείας Lee, ο οποίος εκτελέστηκε στα 28 του χρόνια και ο οποίος έχει θαφτεί στο νησί.
Λίγα χρόνια το νησί ήταν εγκαταλελειμμένο προς τέρψη των «clochar» οι οποίοι το είχαν μετατρέψει σε ένα απέραντο σκουπιδότοπο άδειων μπουκαλιών μπύρας.
Τέσσερα χρόνια πριν η οικογένεια Minn αποφάσισε να πάρει δραστικά μέτρα.
Η σοφή απόφαση που πήραν να προτείνουν στον πανέξυπνο και δραστήριο Mr. Kang, Woo Hyon, εικονογράφο, designer, συγγραφέα και υπέρμαχο της ανακύκλωσης έφερε άμεσα εκπληκτικά αποτελέσματα.
Το νησί μετατράπηκε σε ένα λίκνο πολιτισμού.
Δόθηκε έμφαση:
  • στο περιβάλλον και δημιουργήθηκε ένα κέντρο Περιβαλλοντικών Μελετών.
  • στο βιβλίο και πραγματοποιείται ετήσιο δίμηνο Διεθνές Φεστιβάλ για το παιδικό βιβλίο.
  • στη μουσική και δημιουργήθηκε ένα Μουσείο Λαϊκών Οργάνων με εκπληκτικά και σπάνια όργανα, από τον Κινέζο συνθέτη Liu Horg Jun.
  • σε άλλες μορφές τέχνης όπως: κεραμική, ζωγραφική, ξυλογλυπτική και δημιουργήθηκαν ανάλογα εργαστήρια.

Για τη διαμονή των επισκεπτών, λειτουργεί το ξενοδοχείο Jeonggwanru (τηλ. +82-31-580-8000). Τα υλικά τα οποία επικρατούν στην κατασκευή του είναι το ξύλο και το γυαλί. Η απλότητα του χώρου και η φιλική διάθεση των εργαζομένων σε κάνουν να νιώθεις πολύ «ζεστά».
Για όσους θέλουν μια πιο απομονωμένη διαμονή υπάρχει και η εναλλακτική λύση των μπανγκαλόου

Oι επισκέπτες του νησιού έχουν την ευκαιρία να κάνουν ευχάριστους περιπάτους σε μονοπάτια με πανύψηλα δένδρα, βόλτες με ποδήλατα διαφόρων ειδών: μονοθέσια, διθέσια για ένα ζευγάρι, ή οικογενειακά, αν πρόκειται για οικογένεια.  Ενδεικτικά σας ενημερώνουμε ότι το οικογενειακό ποδήλατο στοιχίζει 10.000 won για 30 λεπτά. Ένα τουριστικό τραινάκι διασχίζει το νησί και τα μισά χρήματα από τα 2.000 won που στοιχίζει η διαδρομή του δίνονται στην UNICEF.
Να ακούσουν ζωντανή μουσική στο Magic Hall  πίνοντας καφέ ή τσάι!

Η Κορεάτικη κουζίνα είναι πολύ γευστική και ανάλογα τις προτιμήσεις του καθενός. Μία δοκιμή στα πολλά εστιατόρια που υπάρχουν στο νησί σας την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Μην ξεχνάμε βεβαίως και τις αγορές, τις οποίες μπορείτε να κάνετε στο νησί και να ενθουσιάσετε τους εαυτούς σας και τους φίλους σας.
Από όμορφα χρηστικά έως και διακοσμητικά αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία παράγονται στο νησί, καλλυντικά, είδη τροφίμων (τσάι, φύκια, μπισκότα).

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το νησί χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα ενός Κορεάτικου σίριαλ πολύ αγαπητού στο τηλεοπτικό κοινό. Το Nami είδε ξαφνικά οι επισκέπτες του, αυτή τη φορά νεαρά ζευγάρια, να αυξάνονται. Ήθελαν να ζήσουν και αυτά τις ευτυχισμένες στιγμές των ηρώων τους και να περπατήσουν πάνω στα βήματά τους.
Το διάστημα που ήμουν εγώ εκεί επισκέφτηκαν το νησί συνεργάτες του Εμίλ Κουστουρίτσα για να αναζητήσουν μεριές που πιθανά ταίριαζαν στο σενάριο της νέας ταινίας του μεγάλου σκηνοθέτη.

Η φιλοξενία είναι διάχυτη στο νησί. Οι άνθρωποι εκεί σίγουρα αγαπάνε αυτά τα 6 χλμ γης και αυτό φαίνεται από τον τρόπο που το φροντίζουν και το νοιάζονται.
Τα υλικά που υπάρχουν στο Nami είναι όλα ανακυκλώσιμα. Πέτρα, χαρτί, γυαλί, ξύλο.
Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή σου κάνουν οι παιχνιδιάρικοι σκίουροι που τους συναντάς σε κάθε βήμα, οι οποίοι τρέχουν όλο σκέρτσο και χάρη και οι τέσσερις στρουθοκάμηλοι, ατραξιόν του νησιού. Είδα ακόμη πάπιες, λαγούς, μαύρα πουλερικά (!) και πολλά είδη πουλιών.
Η βλάστηση, άλλωστε, στο νησί είναι αξιοθαύμαστη. Τα δένδρα τους έχουν φυτευτεί από τον παππού Minn και τα φροντίζει με ιδιαίτερη αγάπη και έννοια ένας από τους εγγονούς του.

Σε κάθε σου βήμα στο νησί, βλέπεις την εικαστική παρέμβαση και την υψηλή  αισθητική του Mr. Kang. Του ανθρώπου που άλλαξε ριζικά την τύχη αυτού του μικρού τόπου, τον οποίο μετέτρεψε σε ένα επίγειο παράδεισο. 
Οι παρεμβάσεις του στο νησί θα συνεχισθούν ώστε τα κίνητρα επισκεψιμότητας στο Nami Island να αυξηθούν και να αγγίξουν περισσότερα ενδιαφέροντα των φίλων του νησιού. Γιατί σίγουρα γίνεσαι «φίλος» του. Το όραμα του είναι να μαθευτεί στα πέρατα της γης και να πάρει τη θέση που του αξίζει στις καρδιές όλων.
Είναι σίγουρο ότι θα το καταφέρει αφού ο ίδιος είναι ικανός να βρει τους τρόπους. Του το ευχόμαστε και δεν θα μείνουμε μόνο στις ευχές. Απόδειξη το δημοσίευμα αυτό που γράφτηκε από καρδιάς για να φτάσει σε εσάς.



Κόστος ταξιδιού
Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα-Doha-Seoul και το αντίθετο: 700€
Ταξί από αεροδρόμιο στη Seoul: 80.000wn
Limousine bus: 9.000wn

Το wοn σε αντιστοιχία με το ευρώ είναι …1 KRW = 0.0007 EUR)

……………..

Namiseom Island
Το νησί Nami (Namiseom Island) είναι ένα υπέροχο μέρος για περπάτημα και τη λήψη φωτογραφιών. Υπάρχουν πολλά μέρη για φαγητό και ψώνια. Εάν έχετε το χρόνο και την ενέργεια νοικιάστε ποδήλατα για να πάτε γύρω από το νησί. Δεν υπάρχει τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε σε αυτό το νησί αλλά τοπίο είναι μοναδικό. Το δείπνο από τα εστιατόρια του νησιού σερβίρεται νωρίς γιατί κλείνουν στις 8.30 μμ. Δεν υπάρχει ψυχαγωγία το βράδυ, δεν υπάρχει τηλεόραση στο δωμάτιο ή στο ξενοδοχείο. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του Namiseom Island είναι ότι δεν υπάρχουν τηλεφωνικοί στύλοι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλα τα ηλεκτρικά καλώδια χτίστηκαν υπόγεια για να διατηρηθεί η φυσική αίσθηση του τοπίου
Στο κέντρο του νησιού, υπάρχει ένα πεδίο γρασίδι περίπου 316.320 τετραγωνικά μέτρα. Αποτελείται από διευκολύνσεις εκπαίδευσης και κατάρτισης, κάμπινγκ, πισίνες και εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ για μηχανοκίνητα και θαλάσσιο σκι. Υπάρχει επίσης ένα θεματικό πάρκο με Merry-Go-γύρους, ένα σκοπευτήριο, roller skating παγοδρόμιο ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις διαμονής όπως Villas Resort και μπανγκαλόου. Το τοπίο είναι σαν παράδεισος με απόλυτη ήσυχο χώρο και καθαρό αέρα, δροσερό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.


Περισσότερες πληροφορίες: www.namisum.com


ΣΕΟΥΛ
προτείνουμε οπωσδήποτε μια επίσκεψη στο Gyeongbokguang, το επίσημο παλάτι της Δυναστείας Joseon, μια βόλτα στην κοίτη του τεχνητού ποταμού που έδωσε ζωή στην πόλη και μια θέση του τότε Δημάρχου στην Προεδρία της Δημοκρατίας σήμερα. ......... Για ψώνια οπωσδήποτε στην οδό των καλλιτεχνών και βέβαια να δοκιμάσετε την κουζίνα τους. Μην παραλείψετε να απολαύσετε ένα μασάζ από τις έμπειρες Κορεάτισες.
Καλό ταξίδι!
Σήμερα, η Σεούλ θεωρείται από τις κορυφαίες και ταχέως αναπτυσσόμενες πόλεις που προκύπτει από την οικονομική άνθηση και την ανάπτυξη και είναι γνωστή ως το θαύμα στον ποταμό Χαν, που μετατράπηκε από τις στάχτες του Πολέμου της Κορέας
στην τέταρτη μεγαλύτερη μητροπολιτική οικονομία του κόσμου με το ΑΕΠ των ΗΠΑ $ 773.900 εκατομμύρια [16] το 2012, μετά το Τόκιο, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες.

Παγκόσμιο ηγετικό τεχνολογικό κέντρο, μπορεί να υπερηφανεύεται για το έβδομο μεγαλύτερο αριθμό στον κόσμο του Fortune Global 500 πολυεθνικές εταιρείες όπως η Samsung, η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο, καθώς και LG andHyundai-Kia. Gangnam. Η Περιφέρεια αποτελεί το εμπορικό κέντρο, μαζί με την Κεντρική Περιφέρεια και το οικονομικό κέντρο, Yeoui νησί και την τεχνολογία κόμβο Digital Media City. Κατετάγη ενδέκατος στο Γενικό Δείκτη Power Πόλη, η μητρόπολη ασκεί σημαντική επιρροή μεταξύ των παγκόσμιων υποθέσεων ως ένας από τους πέντε κορυφαίους οικοδεσπότες των παγκόσμιων συνεδρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου